De oprichting van de eerste lokale energiecoöperatie betekent een belangrijke stap in de richting van duurzame en stabiele energievoorziening voor de regio. Tijdens een feestelijke bijeenkomst, waarbij diverse ondernemers uit de regio aanwezig waren, werd de waarde van samenwerking onderstreept om samen te bouwen aan een toekomst met minder CO₂-uitstoot en meer energiezekerheid. Door dit initiatief kunnen aangesloten bedrijven via collectieve oplossingen, zoals zonnepanelen en energieopslag, inspelen op de groeiende vraag naar stroom en het beperken van hun ecologische voetafdruk.

Samen sterker

Ook HOC speelde een rol in de totstandkoming van de coöperatie, vertegenwoordigd door Richard Koster en Valentijn Stam. Met hun visie op de kracht van samenwerking tussen lokale bedrijven, hebben zij bijgedragen aan de oprichting van een netwerk waarin ondernemers de handen ineenslaan voor duurzaamheid en energiebesparing. Het initiatief laat zien dat Westfriese bedrijven niet alleen hun eigen bedrijfsvoering willen verduurzamen, maar ook de lokale gemeenschap willen versterken door een stabieler energienetwerk op te bouwen.

Westfriesland als voorbeeld van lokale duurzaamheid

Deze energiecoöperatie biedt niet alleen voordelen op het gebied van milieuvriendelijkheid en energievoorziening, maar fungeert ook als een voorbeeld voor andere regio’s. Door als lokale bedrijven het voortouw te nemen, zetten zij Westfriesland op de kaart als een regio die actief werkt aan een duurzame toekomst. Deze collectieve aanpak heeft de potentie om een grote positieve impact te hebben op het milieu, de lokale economie en de veerkracht van de Westfriese ondernemingen.

Ook meedoen?

Er is nog volop ruimte voor andere ondernemers om aan te sluiten. Er volgt in het najaar nog een evenement waarvoor eigenaren van panden op Westfrisia worden uitgenodigd. Hou voor meer informatie de site van WBG in de gaten. 

 

Foto: Noord Hollands Dagblad